Monday, December 1, 2008

Mai blajaq bahasa utara -Part 2

Mai pakat blajaq dan ulangkaji loghat utara
hari ni saya nak share pulak tentang 2 perkataan "english" yang telah di "manglishkan" oleh datok dan nenek di zaman dahulu kala dan telah sekian lama digunakan masyarakat di sini:-


Guna: market.................pasar contoh:- pi market beli ikan
jarang dan pelik sekali jika ada org ckp nak pi pasar beli ikan

pasar hanya digunakan utk pasar malam............pasaq malam


torchlet( slang utara) perkataan asal torchlight................lampu picit
hat ni tokwan2 dan toknek2 suka sebut, kalu dgq depa sebut mmg best
contoh:- ambik sat torchlet kat tok

perkataan<------> synonym:-
teqhebey.................lastik
koq...........................kolam mandi
qhoti (roti)..............biskut
kasut.......................selipar dan kasut
ku-tey....................cubit/piat
tetomoih................tersungkur
maneh melecaih................sgt manis
loq-laq................................cemerkap
he-qhot petot....................senget benget
hawing................................baling
me-qhela............................gatai
celuih..................................muat
merah me-gheghau..........sgt merah
dak aih...............................tak lah
je-qhang............................rebus
terpedo-pedo...................control cun@ ensem/ terlalu hati-hati
ghen-jong..........................tinggi
melewaq............................merayau
kelapaq..............................kebulur
qha-bat.............................panjat
balun/qhimbok...........................belasah
kok-kong..........................dukung
ter-pe-le-ot......................terseliuh
ketit..................................cubit/gigit
baloq liat...........................malas
kahaq................................kasar/garang
pulun.................................bersungguh-sungguh
katik/kemetot.................kecil/rendah
tawaq hebiaq...................terlalu tawar

tergeliat lidah dak?..hehehehehe

spaghetti malam td

4 comments:

kamitaken a.k.a Lutfi Lokman said...

terpeleot lidah ceq! kekeke.. teringat my mother in law.. lagu tuh lah die cakap..kakaka.. tapi lagi kasar, sbb slang kedah.

siti said...

o..ya ka.. baguih2..hehe

Pak Ngah said...

Pak Ngah memang tak akan lulus kalau ambil periksa dalam loghat Penang, nooh.

siti said...

ha?..blum cuba belum tau pak ngah