Friday, December 5, 2008

ana uhibbu an...part 2







disamping hobi menanam ni, dapat jugak recall balik nama2 scientifik pokok2 yg ada kat umah..kitab pon dah lama tak revised, adus! bygkan nak igt 1001 spesis name.mau terseliuh lidah nak pronounce satu2..pokok bunga kat main page blog Pak Ngah tu (lawa gambar) nama dia "turnera subulata" a.k.a kembang pukul 10..sbb bunga dia mmg akan kembang tepat pd pukul 10 pg..bijak2, walaupon dia tak pkai jam..hehe
1. (:-pasu yg bersusun tu utk tnm kaktus) sebelah dia org cina kata pokok duit, buley bawak "ong"..kita org Islam takyah pecaya la...

2. pokok pink tu spesis anthurium..a.k.a keladi- byk femly name

3. bunga putih kecik2- zephyranthes candida (ada 2 variety, lg 1 kaler pink)

4. kaktus- tak blaja..huhu

2 comments:

Elly said...

Salam,
saya ingin juga nak belajar bahasa utara boleh tak hang ajar saya tak le kekok pabila saya berkunjung ke sana nanti.

siti said...

aiwah,boleh ja pakcik Elly..
tang mana tak paham?